De Tegel Hilversum
Tegels met Karakter
HOMECEMENTTEGELSWANDTEGELSVLOERTEGELSZAMBESI CLAY WALL PAINTVOORJAARS OPRUIMINGCONTACT
TEGELBV
EIGEN KLEURCOMBINATIE
TEGELBV UNI 20X20
TEGELBV PATROON 20X20
TEGELBV UNI 14X14
TEGELBV PATROON 14X14
TEGELBV BORDER EN HOEKEN
TEGELBV VOORBEELDEN VLOER
CASTELO
OSMUNDA
RESTANTEN
CEMENTTEGELS
Historie

Hieronder treft u de historische uiteenzetting aan van hoe de cementtegels zijn ontstaan. Als u even de tijd neemt krijgt u van deze tegels goed beeld waarom cementtegels zo bijzonder zijn en zo goed passen in iedere woonruimte.

Cement, pigment, water, tijd en veel geduld. Wie dat voorhanden heeft, zou in theorie een   gedecoreerde cementtegel kunnen maken. Daarmee deden de Moren het tien eeuwen geleden al en daarmee gebeurt het in de cementtegelfabrieken van nu nog steeds.In 711 vielen de Moren Spanje binnen. Na enkele decennia hadden zij heel Spanje en het zuiden van Portugal veroverd. Zij maakten de Europeanen bekend met de techniek om cementtegels te maken en met de daarop aangebrachte kleurige kunstzinnige Islamitische decoraties en patronen.

             

 
Men goot gekleurd marmerpoeder in een mal en strooide daarover een soort cement. Door het geheel daarna goed samen te persen ontstond een tegel die gebruikt werd voor vloeren en wanden.Nadat de Moren in 1492 definitief uit Spanje waren verdreven, raakten de kleurig gedecoreerde cementtegels uit de gratie. Daar kwam pas weer verandering in in de negentiende eeuw.


Cementtegels werden in deze periode ( negentiende eeuw ) ook in de rest van Spanje steeds populairder en daarna in andere Zuid-Europese landen.

Cementtegels waren aan het begin van de twintigste eeuw uitgegroeid tot de populairste vloerbedekking in de Mediterrane regio: Noord-Afrika, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië. Hier vandaan hadden de tegels zich ook verspreid naar de voormalige Europese kolonies.

                            

                                          
Maar ook in de twintigste eeuw kwam er een periode dat de cementtegels een beetje in de vergetelheid kwam. Dit kwam o.m. door de goedkopere industriele produkten en men stapte veel al over op graniet of keramische vloertegels.

 
Nu, in de eenentwintigste eeuw, neemt de vraag naar authentieke producten toe. Daardoor staan we volgens sommigen aan de vooravond van een nieuw gouden tijdperk voor cementtegels, die tegenwoordig in Nederland ook bekend staan als Portugese tegels of patroontegels.
Onlangs gerealiseerd project met Osmunda vloertegels


De productie van cementtegels gebeurt zonder verhitting en de gebruikte ingrediënten zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Net als eeuwen geleden. Daarom maken steeds meer professionele ontwerpers en particulieren graag gebruik van cementtegels als kwalitatief en decoratief element dat doet herinneren aan vervlogen tijden van schoonheid en exclusiviteit.

  
Wijnkelder  met Castelo vloertegelsDe productietechniek en het cement zelf zijn in de loop der tijd doorontwikkeld en geperfectioneerd, maar in de basis is het nog steeds hetzelfde ambachtelijke en milieuvriendelijke handwerk.


Hieronder een filmpje waarin u ziet hoe een cementtegel gemaakt wordt. Dan ziet u dat deze tegels helemaal met de handgemaakt worden en laat u inspireren.


http://www.youtube.com/watch?v=IAscD-fOczc