Tegels met Karakter               van Inspiratie naar Realisatie

 Geschiedenis van de cementtegel

Hieronder treft u de historische uiteenzetting aan van hoe de cementtegels zijn ontstaan. Als u even de tijd neemt krijgt u van deze tegels goed beeld waarom cementtegels zo bijzonder zijn en zo goed passen in iedere woonruimte.

Cement, pigment, water, tijd en veel geduld. Wie dat voorhanden heeft, zou in theorie een  gedecoreerde cementtegel kunnen maken. Daarmee deden de Moren het tien eeuwen geleden al en daarmee gebeurt het in de cementtegelfabrieken van nu nog steeds.

Zij maakten de Europeanen bekend met de techniek om cementtegels te maken en met de daarop aangebrachte kleurige kunstzinnige islamitische decoraties en patronen.

 


Men goot gekleurd marmerpoeder in een mal en strooide daarover een soort cement. Door het geheel daarna goed samen te persen ontstond een tegel die gebruikt werd voor vloeren en wanden.


 


 Nu, in de eenentwintigste eeuw, neemt de vraag naar authentieke producten toe. Daardoor staan we volgens sommigen aan de vooravond van een nieuw gouden tijdperk voor cementtegels, die tegenwoordig in Nederland ook bekend staan als Portugese tegels of patroontegels.